zeventig jaar bikini

In mei 1946 ontwierp Louis Réard de eerste moderne bikini: een tweedelig badpak dat de navel vrij laat. Dit onzedelijke stuk zwemkleding gaf de nodige ophef en op veel plaatsen werd de bikini ook verboden. Bikini's bij de miss world verkiezing? Verboden in 1951!

Pas toen in de jaren 60 het feminisme opkwam en een aantal holywood sterren zich in bikini op het strand toonden begon deze aan zijn opmars tot het populairste kledingstuk aan het water. En dat is het vandaag de dag nog steeds, ondanks de concurrentie van tankini's en de opleving van het badpak.

Hoewel de moderne bikini nu dus 70 jaar oud is, bestaat het tweedeling badpak al veel langer, in 1932 verscheen al het eerste wollen tweedelige badpak, echter nog met bedekte navel. Maar de bikini is veel ouder, op vazen uit de Romeinse tijd zijn afbeeldingen te vinden van dames in een (bandeau) bikini.

Nadat de bikini eerst jaren lang kleiner en kleiner werd totdat het in sommige gevallen alleen nog uit een drietal minuscule driehoekjes bestond zien we de laatste jaren weer meer stof terug in de ontwerpen. Heupbedekende Hipster- en boyshort broekjes zijn bijna de standaard, en ook de bikini top bedekt het bovenlichaam steeds meer.

Ze is de retro bikini populair, deze past namelijk in de meer stof trend de we op dit moment kennen. Wel is het materiaal anders, badkleding is niet meer van wol gemaakt, maar van moderne kunstvezels. Grappig dat we nu jaren 50 look bikini's dragen die in die tijd absoluut niet konden.

Zeventig jaar oud en de ontwerpen van de bikini zijn weer terug bij het orgineel uit 1946 en zelfs de navel bedekkende versie uit 1932. Ook is het op steeds meer plaatsen ongepast en zelfs verboden als je je in bikini buiten het strand begeeft.