Zonnen

Vandaag een blog over de zon, de zomer komt er vast wel weer en je wilt  onder je lingerie of badpak wellicht een mooie tint, maar ja hebben jullie enig idee hoe de zon werkt ? Wat de zon voor invloed heeft op je lichaam? Hoe je je het beste beschermen kan? En wat de alternatieven zijn om aan een kleur te komen?

Van de zon kan je mooi bruin worden, daar is dan ook helemaal niks mis mee, maar waar je absoluut voor moet oppassen is de verbranding van je huid !!

Verbranding is erg schadelijk voor je huid, en ook erg pijnlijk!! Maar ook zonder verbranding heeft de zon naast goede ook schadelijke effecten. Het zorgt er voor dat je huid beschadigd en zelfs dat je huid er ouder uit gaat zien misschien niet binnen nu en 10 jaar, maar als je 60 bent kan je huid eruit zien als iemand van 80 !! Daarnaast neemt bij teveel blootstelling aan zonlicht de kans op huidkanker toe.

Wat je er tegen kan doen is  goed insmeren met zonnebrandcrème, het liefst nog vaker dan 1 x per dag. Let er altijd goed op dat je zonnebrandcrème een goede factor heeft, eentje die bij jou huidtint past ! Smeer regelmatig en smeer dik

Maar soms is het gewoon te laat, je hebt je vergeten in te smeren, of je hebt er niet meer aan gedacht, of de zon was toch iets sterker dan jij in gedachten had. Hier een paar tips voor als je huid verbrand is :

 1. Zorg altijd dat je thuis een tube met Aloë Vera hebt staan. Dit helpt de huid verkoelen en genezen en komt altijd goed van pas als je verbrand bent in de zon.
 2. Ga onmiddellijk uit de zon en vermijd de zon enkele dagen zodat je huid kunt genezen.
 3. Drink veel water. Water helpt het lichaam verkoelen en zuiveren.
 4. Stap onder een lauwe douche of ga lekker in een lauw bad zitten. Zorg ervoor dat het water echt niet te heet is, want anders is het voor je lichaam niet mogelijk om af te koelen. Stap ook nooit onder een compleet koude douche, want onderkoeling kan hiervan het resultaat zijn. Laat je lichaam op deze manier afkoelen en probeer je huid niet met zeep te wassen, want dit kan uitdroging veroorzaken.
 5. Koel je huid met natte doeken. Dit zorgt voor een verfrissende werking en verlichting van de pijn.
 6. Smeer je huid na het koelen in met after sun. After sun zorgt er voor dat je huid vettig blijft en niet uitdroogt.

Er zijn ook alternatieven voor de zon zoals, de zonnebank, en allerlei soorten bruiningscrèmes.

 

bikini

De Zonnebank

Voordelen van de zonnebank

Gezond en mooi uiterlijk

In de westerse cultuur zie je er gezond en mooi uit als je een kleurtje hebt. Een mooie, gebruinde huid is dan ook de meest voorkomende reden waarom mensen regelmatig een zonnestudio of zonnecentrum bezoeken om onder de zonnebank te gaan liggen.

Je beter voelen

Je kunt je beter voelen door regelmatig onder de zonnebank te gaan. Ik merk het aan mezelf: ik voel me beter, voornamelijk omdat mijn huid egaler lijkt. Ook helpt het tegen acne.

Regelbaarheid

UV-licht uit een zonnebank is niet schadelijker voor je dan UV-licht van de zon. Het voordeel van een zonnebank is echter dat de exacte hoeveelheid straling zelf kan bepalen. Je kunt een zonnebank immers exact instellen en regelen zoals jij dat wilt. De zon daarentegen doet z'n eigen ding.

Bescherming

Als je je huid langzaam laat wennen aan Uv-straling, dan bouwt deze een bepaalde beschermingsfactor op. Zo kun je jezelf beschermen tegen de zon in een warm vakantieland door van tevoren enkele keren gebruik te maken van een zonnebank (thuis of in een zonnestudio).

Vitamine D

De vitamine D aanmaak die je van het liggen onder de zonnebank krijgt, is leuk, maar wordt zwaar overschat. Bovendien krijg je deze vitamine bij een normaal eetpatroon voldoende binnen via je voeding. Je moet vitamine D dus niet als excuus gebruiken voor zonnebanken. Bovendien maak je steeds minder vitamine D aan naarmate je bruiner wordt. Als je vaak onder de zonnebank gaat, dan stopt je lichaam met vitamine D aanmaken.

Nadelen van een zonnebank

Te vaak onder de zonnebank gaan

De meeste mensen die onder de zonnebank gaan liggen, doen dit te vaak en te lang. huidartsen adviseren om niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan, maar zonnebank studio’s beweren dat eens per twee weken ook prima is. Het grootste probleem is alleen dat zonnestudio’s je gerust vaker laten gaan. Pas als je elke dag wilt gaan zullen ze er iets van zeggen. Zodra je eens per twee dagen gaat, hoor jij ze niet klagen.

Kans op huidkanker neemt enorm toe

Als je te vaak en te lang onder de zonnebank gaat, dan heeft dit extreme gevolgen voor je huid. De kans op huidkanker neemt dan enorm toe. De kans op huidkanker wordt extra groot als je je huid rood hebt laten verbranden.

Je krijgt rimpels & leerachtige huid

Voor wie vaak onder de zonnebank gaat, is het onvermijdelijk: rimpels. Een zonnebank droogt je huid namelijk uit, het vocht in je huid wordt gewoon verdampt. Bovendien wordt de kwaliteit en kwantiteit van elastine en collageen in je huid minder. Hierdoor wordt je huid leerachtig.

Zonnen is verslavend

Als je een regelmatig bezoeker bent van de zonnestudio, dan heb je het vast wel eens gemerkt: zonnen is verslavend. Daarom gaan de meeste mensen ook te vaak en te lang. De Belgische professor Gerald Piérard van het universitair ziekenhuis in Luik beweert zelfs dat Uv-straling van zon en zonnebank net zo verslavend is als alcohol en sigaretten!

Zonnebanken is slecht voor je ogen

Je ogen kunnen worden aangetast of beschadigd door hoge doseringen UV-straling. Zodoende kan zonnebanken zorgen voor vertroebelde ooglenzen, “sneeuwblindheid”, staar en netvliesverbranding. Voor je eigen veiligheid, dien je altijd een speciale zonnebank-bril of oogdopjes te dragen onder de zonnebank. Houd je ogen altijd dicht. Lezen onder de zonnebank is onveilig en not-done!

 

Dus eigenlijk zijn de nadelen van de zonnebank zo serieus te noemen dat je ze beter kunt mijden. 

Bruiningscrèmes

Voordelen van bruiningscrèmes

 • Zelfbruiners kleuren de oppervlaktelagen van de huid, zonder de huid aan te tasten.
 • Je word snel bruin, meestal als je het een nacht van tevoren op je huid smeert ben je de volgende dag al een tintje donkerder.

Nadelen van bruiningscrèmes

 • Je bent niet 'echt' bruin, alleen de dode huidcellen van je huid zijn bruin geworden door de crème.
 • Meestal word je van bruiningscrème oranje i.p.v. bruin !
 • Bruiningscrème geeft veel vlekken over je lichaam als je het niet goed uitsmeert, en ook als je geen handschoentjes draagt, is de hele binnenkant van je hand bruin/oranje.
 • Bruiningscrème gaat snel van je lichaam af ( kan ook een voordeel zijn ). Een week de crème niet gebruiken en elke dag douchen en de kleur is eraf.
 • En, het stinkt zo erg ! Ik ben nog nooit een bruiningscrème tegen gekomen die lekker rook, ik vind dat er een hondenvoer lucht vanaf komt!

Ik heb jullie nu alle voors & tegens opgenoemd, en ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad ! Veel zon-plezier deze dagen & blijven smeren !!